JAK BOJOVAT SE STRESEM U PŘIJÍMAČEK

04.09.2018 00:00

Přijímačky jsou pro mnohé děti a jejich rodiče neznámou situací, na kterou mají navázána přání a očekávání. Obavy z toho, že tato očekávání a přání nebudou naplněna, jsou jedním z hlavních příčin stresu. Jak tedy se stresem kolem přijímaček bojovat?

JAK BOJOVAT SE STRESEM

Řekněte si, že jste udělali maximum

Není důležité, zda jste s přípravou začali v září, nebo březnu. Důležité je, abyste si s dětmi společně zhodnotili aktuální situaci, udělali jasný plán a řekli si, že toto je maximum, které pro přípravu chcete učinit. Vyhnete se tak situaci, že byste po přijímačkách říkali, že jste měli udělat více. Vaše dítě se uklidní, protože bude vědět, co od něj očekáváte.

Seznamte se s průběhem zkoušek

Pro základní orientaci není nutné vždy používat jen placenou přípravu. Stáhněte si loňskou podobu testů, vyzkoušejte si přijímačky nanečisto sami doma. Dejte si časový limit a postupujte dle instrukcí. Je důležité, aby dítě zjistilo, za jak dlouho uteče čas vymezený na test a co je schopné udělat.

100 % úspěšnost je jen teoretická varianta

Je pravda, že některé děti zvládnou v časovém limitu test celý. Je jich ale opravdu jen zlomek. Při přípravě se hodně dětí a jejich rodičů stresuje tím, že test nedokončili. Proberte tuto možnost s vaším dítětem a zvolte správnou strategii. Je lepší zjistit, jaké úlohy vám jdou lépe a při testu se na ně soustředit. Nemá cenu se stresovat s tím, že některé úlohy prostě přeskočíte.

Stres je největší nepřítel, na konci to chce zpomalit

Samotný stres při testu má významný vliv na celkový výsledek. Když pojedete až do přijímaček tzv. na plný plyn, hrozí vám, že se pár metrů před cílem motor zadrhne. Poslední dva týdny spíše opakujte, případně si jen zkoušejte řešit modelové testy. Poslední den před přijímačkami je již zcela vypusťte.